Over de voorstelling
Op haar 14e trouwt de Oostenrijkse prinses Marie Antoinette met de Franse kroonprins Lodewijk, die dan 15 is. Hun gedwongen huwelijk is een vredesverbond tussen Oostenrijk en Frankrijk, nadat die jarenlang met elkaar in oorlog zijn geweest. Er hangt, kortom veel vanaf. Maar daar heeft de jonge Marie geen boodschap aan.
Ze is de boeken ingegaan als een koningin die zich niets aantrok van de strenge etiquette aan het hof van Versailles. Een koningin die onophoudelijk feestte, bakken met geld uitgaf aan jurken, schoenen en pruiken, tientallen minnaars en minnaressen had en de staatskas plunderde. Dit liep zo uit de hand, dat gezegd werd dat zij ervoor zou hebben gezorgd, dat Frankrijk in een economische crisis belandde. Ze had echter geen idee van de harde wereld buiten haar eigen luxe bubbel. Toen haar werd verteld dat het volk honger leed omdat het brood op was, zou ze hebben geantwoord: “Maar dan eten ze toch cake?”
Terwijl Marie zich uitleefde, maakte haar man, koning Lodewijk, er bestuurlijk een potje van. Het ging bergafwaarts met zijn land. Dit kwam allereerst en bovenal door de erfenis van zijn voorgangers (oorlogen, koloniën, honderden dure kerken en paleizen waar belastinggeld naartoe moest) maar ook door het tekortschietende karakter van de koning zelf. Toch wist het volk zeker dat het aan iemand anders lag: aan zijn vrouw. Zij zou hem manipuleren - nee, erger nog: beheksen - zodat hij niet aan regeren toekwam en zij kon doen wat ze wilde.
In hoeverre klopt het beeld dat vervolgens van Marie Antoinette in de overleveringen geschetst wordt? Is dit niet erg eendimensionaal? We moeten immers niet vergeten dat de geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars - de Franse Revolutionairen in dit geval. Die wilden het volk met een fanatieke haatcampagne laten geloven dat Marie (een machthebber, een vrouw, een buitenlander) de oorzaak was van alles wat er mis was in Frankrijk. Haar gevleugelde cake-opmerking werd aangedragen als alleszeggend voorbeeld, al wordt inmiddels aangenomen dat dit haar naderhand in de mond is gelegd. Waarheid of niet; met haar dood rekenden de Revolutionairen af met het verleden. Maar was Marie haar tijd juist niet ver vooruit? Was dit misschien wat de nieuwe machthebbers angst aanjoeg? In deze Marie Antoinette van SPAAK vertelt de jonge koningin zelf haar verhaal.
Kaartverkoop en informatie
- De kaartverkoop is van dinsdag 25 maart tot en met vrijdag 28 maart, of zolang de voorraad strekt, in de middagpauze om 12.35 uur voor onderbouwleerlingen en om 13.35 uur voor de bovenbouwleerlingen, aan de tafel voor de leerlingenadministratie op het Thomas a Kempis College.
- De voorstellingen zijn van dinsdag 1 april tot en met zaterdag 5 april. De school is om 19.00 uur open en de voorstellingen beginnen om 19.30 uur. De kaarten kosten €9,50.
