Ben je nieuwsgierig, zoek je dingen graag zelfstandig uit en wil je extra uitdaging? Dan is het gymnasium+ iets voor jou. Op het gymnasium+ hebben we naast de normale vaklessen ook veel aandacht voor vaardigheden zoals presenteren, onderzoeken en creatief denken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces en in de bovenbouw mag je zelfs je eigen leertraject vormgeven!

Wat is gymnasium?

Het gymnasium is een van de vier middelbare schoolniveaus in Nederland. Met een gymnasiumdiploma op zak ben je klaar voor de universiteit. Anders dan bij het atheneum, volg je de talen Grieks en Latijn en verdiep je je in de bijbehorende cultuur en literatuur. Deze twee volkeren hebben namelijk een bijzondere invloed op onze taal, cultuur en manier van denken. Je leest humoristische geschiedenis, lichtzinnige filosofie, meeslepende verhalen over ondeugende goden en vervloekte families, enzovoort.

Gymnasium+ op Thomas a Kempis College

Vergeleken met andere middelbare scholen in Arnhem die gymnasium aanbieden, zijn wij uniek in de vrijheid en de verantwoordelijkheid die je krijgt. Je krijgt namelijk minder ‘gewone’ vaklessen, waardoor je meer ruimte hebt voor uitdagende projecten. Gymnasium op Thomas a Kempis College herken je aan het +’je, dat staat voor extra uitdaging. Die uitdaging zie je terug in onze gym+ uren, waarin je zelf verantwoordelijk bent voor je leerproces. Je kiest dus zelf of je iets onderzoekt, maakt of organiseert. Natuurlijk helpen wij je om die verantwoordelijkheid ook echt te nemen.

Leerling over gymnasium+

Gymnasium+ in de onderbouw (klas 1 t/m 3)

We noemden het net al even: op het gymnasium word je zelf verantwoordelijk voor jouw leerproces. Wil je onderzoeken wat het beste papieren vliegtuigje is of hoeveel handen je moet geven voordat je een minister te spreken krijgt? Is het mogelijk om zelf een kernfusiereactor te bouwen? We geven je volop ruimte om hiermee aan de slag te gaan. Tijdens de gym+ uren zijn er altijd begeleiders aanwezig. Zij helpen je bij het proces. Ze dagen je uit om de diepte in te gaan of buiten de school op zoek te gaan naar informatie.

Gymnasium+ in de bovenbouw (klas 4 t/m 6)

In de bovenbouw word je nóg meer uitgedaagd om een deel van je eigen leertraject vorm te geven. Je kiest voor Latijn of Grieks en je hebt geen gym+ uren en verplichte projecten meer. Je geeft zelf invulling aan de ‘+’ van het gymnasium+. Een mentor helpt je tijdens het wekelijkse gym+uur. Samen zoek je naar interesses en kom je tot een plan. Met een goed plan is wat ons betreft the sky the limit.

Extra vak

Sommige leerlingen kiezen in de bovenbouw een extra vak (ze volgen bijvoorbeeld Grieks én Latijn). Je kunt ook je eigen weg kiezen. Start bijvoorbeeld met een eigen bedrijf, maak een speelfilm of volg een college aan de universiteit. Ook zijn er docenten die gastlessen geven over andere zaken dan hun eigen vak. Een docent vertelt bijvoorbeeld over de denksport schaken en zijn deelname aan de Olympische Spelen.

Meesterproef

Elk jaar organiseren we aan het einde van klas drie een Meesterproef. In dit zelfstandige onderzoek verdiepen leerlingen zich in verschillende onderwerpen. Leerlingen onderzochten bijvoorbeeld hoe een moordzaak verloopt door een rechter of rechercheur te spreken. Een ander groepje maakt een prototype op zonne-energie en weer een ander groepje deed onderzoek naar verschillende kookstijlen en keukens.

Regering 

De mening van onze leerlingen doet ertoe. Daarom hebben we een regering van leerlingen die het gymnasium verder vormgeven en alle gymnasium+ leerlingen vertegenwoordigen. In de tweede klas starten we een verkiezingstraject waarbij leerlingen partijen oprichten en met elkaar in debat gaan. Uiteindelijk vormen ze een coalitie die deelneemt in de regering.

Extra uitdaging buiten de les 

Naast ons excellentieprogramma is er voor alle leerlingen nog volop ruimte om je schooltijd extra uitdaging te geven. Buiten de lessen kun je deelnemen aan culturele activiteiten of aan uitdagende projecten. Met andere woorden: ook buiten school zijn er veel manieren om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

Toelating 

Heb je van de basisschool een vwo-advies gekregen en vind je het écht leuk om te leren en om dat samen met anderen te doen? Meld je dan aan voor ons gymnasium+. Thomas a Kempis College is dé plek voor ondernemende leerlingen die nieuwsgierig zijn naar de wereld om hen heen.

Thomas a Kempis College geeft ruimte in wat je wil kiezen

Wij helpen je graag!

Geen antwoord gevonden op je vraag? Zo kun je contact opnemen