Waar staat havo voor?
Havo staat voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Simpelgezegd: dit is het op een na hoogste niveau op het voortgezet onderwijs. Met je havo-diploma op zak kun je starten op het hbo hbo (hoger beroepsonderwijs). Wil je na het voortgezet onderwijs naar de universiteit? Ook dat is mogelijk met een havo-diploma. Je start in het vijfde jaar van het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Een havo-opleiding duurt vijf jaar. In de laatste twee jaar, kies je uit verschillende profielen, maak je een profielwerkstuk en in het laatste jaar doe je examen in zeven vakken.
Vakkenpakket havo
In havo 4 en 5 heb je minder vakken dan in de onderbouw. Net als iedereen volg je Nederlands, Engels, lichamelijke opvoeding, levensbeschouwing en ckv (culturele en kunstzinnige vorming). Daarnaast volg je vakken die bij je vakkenpakket horen. Je kunt kiezen uit de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. Elk profiel heeft een andere focus en bereid je voor op verschillende studierichtingen en carrièremogelijkheden.
Wat is het verschil tussen havo en vwo?
Havo en vwo zijn twee verschillende niveaus op het voortgezet onderwijs. Het verschil is niet alleen de afkorting, maar ook de manier van leren. Op havo krijg je ook theoretische vakken zoals aardrijkskunde en Nederlands, maar je koppelt deze vaker aan echte voorbeelden in de praktijk.
Op het vwo zijn de vakken meer theoretisch en abstract. Je duikt dieper in de stof door bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek te doen. Tot slot, het verschil in diploma’s. Met een havo-diploma kun je naar het hoger beroepsonderwijs (hbo), terwijl je met een vwo-diploma zowel naar het hbo als naar de universiteit kunt. Het vwo opent dus bredere deuren voor verdere academische studies.
De onderbouw: klas 1, 2 en 3
Je gaat naar het voortgezet onderwijs in Arnhem en je hebt gekozen voor Thomas a Kempis College, dan staan de eerste jaren in het teken van wennen. Een ritme vinden op een nieuwe middelbare school met nieuwe klasgenoten, leerkrachten en schoolvakken is niet niks. Daarom zorgen we voor de juiste begeleiding en ondersteuning. Je krijgt volop ruimte om te wennen en om je kwaliteiten en talenten te ontdekken en te laten zien.
De bovenbouw: klas 4 en 5
In de bovenbouw volg je minder vakken dan in de onderbouw. Je bent namelijk ook volop bezig met de vakken die passen bij je profiel. Ook besteden we veel aandacht aan de voorbereiding op je examen. We snappen hoe spannend de examens zijn en daarom zorgen we voor een goede voorbereiding.
Volop keuzemogelijkheden
Op Thomas a Kempis College heb je volop keuzemogelijkheden. De ene les werk je aan uitdagende projecten samen met andere leerlingen. En weer een andere les voer je een interessante discussie of duik je in de wereld van muziek en sport. Bovendien hebben we genoeg opties voor extra uitdaging en om elkaar op- en buiten school te ontmoeten. Denk aan een extra Engels certificaat, een vooropleiding voor Artez, muziektheatergroep Spaak, Lagerhuis, Olympiades en nog veel meer projecten.